
Windows İşletim Sistemi
Mouse (Fare) Kullanımı...
Windows İşletim sisteminin temel elemanlarından olan, daha Windows açılır açılmaz devreye giren ve Mouse yardımıyla hareket ettirilebilen, çoÄŸunlukla sola doÄŸru eÄŸik bir ok ÅŸeklindeki İMLEÇ (bu aÅŸamadan sonra Mouse İmleci olarak adlandırılacaktır), Windows kullanımının en önemli elemanıdır.
Mouse, ekranda bulunan imleci kontrol eden bir araçtır. Mouse’un hareket iÅŸleminin yanı sıra sol ve saÄŸ olmak üzere iki düÄŸmesi ile ortasında yer alan tekerlek sayesinde çeÅŸitli uygulama iÅŸlemleri yapılır. Mouse’un asıl düÄŸmesi, sol düÄŸmedir. İşlemlerin çoÄŸu bu düÄŸme ile yapılır. SaÄŸ düÄŸme ise imlecin bulunduÄŸu yerdeki gizli menülerin açılmasını saÄŸlar. Bu menüler imlecin bulunduÄŸu yere baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸik görevleri içinde barındırırlar. Ortasındaki tekerlek ise ekran görüntüsünün aÅŸağı yukarı kaydırılmasında görev alır.
​
Mouse’un 4+2 iÅŸlemi:
1. İmleci Hareket Ettirmek
2. Seçmek (Sol düÄŸmeyi Tek Tıklamak)
3. Açmak veya Çalıştırmak (Sol düÄŸmeyi Çift Tıklamak)
4. Taşımak (Sol düÄŸmeyi basılı tutup Sürüklemek)
+ Gizli Menüleri Ortaya Çıkarmak (SaÄŸ düÄŸmeyi Tek Tıklamak)
+ Ekran Görüntüsünü Kaydırmak (Ortadaki tekerleÄŸi kullanmak)
​
Hareket Ettirmek; Mouse İmleci adı verilen elemanın ekranda saÄŸa, sola, yukarı ya da aÅŸağı hareket ettirilmesi anlamındadır. Mouse İmleci’nin hareket ettirilmesi için, Mouse avuç içine alınarak, düz bir yüzey üzerinde ilgili yöne kaydırılır. Bu iÅŸlem yapılırken Mouse’un mutlak zemine temas etmesi gerekir.
​
Seçmek; Mouse İmleci’nin ekrandaki bir elemanın üzerine getirilmesi ve sol düÄŸmesine bir kez tıklanması anlamındadır.
​
Açmak ya da Çalıştırmak; Mouse İmleci’nin ekrandaki bir elemanın üzerine getirilmesi ve sol düÄŸmesine aralıksız ardı ardına iki kez tıklanması anlamındadır. Çift tıklama iÅŸleminin seri bir ÅŸekilde ve Mouse hareket ettirilmeden yapılması gerekir.
​
Taşımak; bir elemanın ekrandaki bir yerden yine ekrandaki bir baÅŸka yere sürüklenip götürülmesidir. Bunun için Mouse İmleci taşınacak elemanın üzerine getirilir. Mouse’nin sol düÄŸmesine basılı tutularak düÄŸme, taaki taşınacak yere kadar bırakılmadan Mouse hareket ettirilir ve taşınacak yerde Mouse’nin düÄŸmesi bırakılır.
​
Gizli menüleri ortaya çıkarmak; Windows ortamında Mouse İmleci’nin bulunduÄŸu yere baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸen gizli menülerin açılarak istenen iÅŸlemin açılan menüden seçilip yapılması hareketidir. Bu menülerin içinde yine bulunduÄŸu yere baÄŸlı olarak çeÅŸitli komutlar yer alır. Bunların kullanılması için Mouse’un saÄŸ düÄŸmesi imlecin bulunduÄŸu ilgili yerde tek tıklanır.
​
Ekran görüntüsünü kaydırmak ise, çalışılan bilgisayar ortamında ilgili uygulamanın ekranda görünmeyen, aÅŸağı ya da yukarıda kalan kısımlarını görebilmek için Mouse'un tekerleÄŸinin kullanılması iÅŸlemidir.


Klavye Kullanımı...
Windows ortamında bir çok iÅŸlemi yapmak için genellikle mouse kullanılır. Ancak, yazılı bir metin giriÅŸi yapmak ya da sayısal deÄŸerler yazmak için klavye kullanmak gerekir. Klavye ve tuÅŸları hakkında detaylı açıklamalar diÄŸer bölümde verilmiÅŸtir. Bu bölümde sadece Windows ortamına özgü bazı klavye tuÅŸları anlatılacaktır.
​
Metin ve sayı deÄŸerlerini yazma iÅŸlemleri dışındaki tüm iÅŸlemlerin mouse ile yapılabileceÄŸi ifade edilmiÅŸti. Ancak zaman zaman ve bir alışkanlık sonucu mouse yerine klavye tuÅŸları da kullanılabilir. ÖrneÄŸin, mouse ile çift tıklama yapılarak bir pencerenin açılması ya da bir programın çalıştırılması saÄŸlanırken, aynı iÅŸlem, ilgili eleman seçili iken ENTER tuÅŸuna basılması ÅŸeklinde de yapılabilir. DiÄŸer bir örnek SPACE (BoÅŸluk) tuÅŸu için verilebilir. Seçme iÅŸlemi mouse ile tek tıklama yapılarak gerçekleÅŸtirilebilirken, aynı iÅŸlem klavyeden SPACE tuÅŸuna basılarak da yapılabilir. Aslında klavyedeki her tuÅŸun birden fazla görevi olabilir. ÖrneÄŸin, ENTER tuÅŸunun diÄŸer bir görevi de, yazı yazma iÅŸlemleri sırasında bir sonraki paragrafa geçiÅŸtir. TAB tuÅŸunun bir görevi yazı alanlarında satır başı yapmak iken diÄŸer görevi alanlar arası geçiÅŸ yapmaktır.
​
Windows ortamında klavye kullanımı sırasında dikkat edilecek en önemli hususlardan biri, birden fazla tuÅŸun birlikte kullanılarak mouse ile yapılabilecek iÅŸlemlerin klavye aracılığıyla yapılabilmesidir. ÖrneÄŸin, CTRL tuÅŸu ile ESC tuÅŸu birlikte kullanılarak BAÅžLAT menüsü açılabilir. Bu iÅŸlemin gösteriliÅŸi CTRL+ESC ÅŸeklindedir. Bu iÅŸleme kısayol tuÅŸu ya da tuÅŸ ikilisi adı verilir. Bazı durumlarda tuÅŸ sayısı üçe çıkabilmektedir.
​

Windows'un Temel Kavramları...
Donanımı hazır bir bilgisayarın amaçlara uygun kullanılabilmesi için, en önemli temel elemanlardan biri İşletim Sistemi’dir. Günümüzde, ülkemizde en yaygın kullanılan iÅŸletim sistemi Windows’tur. Windows’un deÄŸiÅŸik yeteneklerde birkaç versiyonu vardır ve gün geçtikçe yeni versiyonlar da çıkmaktadır.
Bu aÅŸamadan itibaren bilgisayarınızda Windows iÅŸletim sisteminin yüklü olduÄŸu kabul edilecektir.
Bilgisayar açıldığında; bilgisayar ilk olarak kendi kendine bir seri iÅŸlem yapar. Bu iÅŸlemler sistem dosyalarının (özellikle io.sys dosyasının) çalışması ve bellek testidir. Ardından Windows açılır.
​
Windows ilk açılış ekranının diÄŸer adı “masaüstü”dür. Masaüstü (desktop) adından da anlaşılacağı üzere çalışmaların yapıldığı bir masanın üzeri olarak düÅŸünülebilir.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Masaüstünden itibaren öncelikle mouse aracılığıyla Windows elemanları yönetilebilir, bir uygulama baÅŸlatılabilir, menüler ve programlar kullanılabilir.
Masaüstü’nde belli iÅŸlemleri yapmak için kullanılacak simgeler bulunur. ÖrneÄŸin, Bilgisayar simgesi, bilgisayarda bulunan sürücüleri ve yönetim araçlarını gösterir.
Windows'u kullanmak demek, aslında Windows araçlarını kullanarak komutlar vermek demektir. Windows araçları; simgeler, pencereler, menüler, düÄŸmeler ve iletiÅŸim kutuları gibi Windows'un vazgeçilmez elemanlardır. ÖrneÄŸin, Masaüstü'ndeki Bilgisayar ÅŸekli bir Simge'dir. Bu simge üzerine çift tıklama uygulandığında Pencere olarak açılacaktır. Hemen hemen her pencerenin üst tarafında penceredeki elemanlara komuta edecek Menüler bulunmaktadır. Bazı menülerin altında da Alt Menüler yer alabilir. Menüler içinde bulunan her ifade, bir Komuttur ve bulunduÄŸu penceredeki elemanlara yapılacak uygulamalarda kullanılır. Bazı pencerelerde ise komutlar DüÄŸmeler sayesinde bilgisayara iletilir.
​
Windows'da programlar da çalıştırıldığında birer pencere olarak açılırlar. Pencereler, tüm uygulamaya ve çalışmaların yapıldığı ortamlardır. Pencereler açılabilir, kapatılabilir, boyutları deÄŸiÅŸtirilebilir, taşınabilir ya da görünümü deÄŸiÅŸtirilebilir. İlgili simge tıklanarak açılan pencere, saÄŸ üst köÅŸesindeki çarpı (X) iÅŸareti tıklanarak kapatılır. Açık bir pencere ekranda bulunduÄŸu yerden, yine ekranda bir baÅŸka yere, üstündeki isim çubuÄŸundan tutularak taşınır. Bu iÅŸlem için mouse imleci, isim çubuÄŸu üzerine getirilerek mouse'un sol düÄŸmesi basılı tutulur. Pencere istenen yere kadar sürüklenir ve düÄŸme bırakılır.
Açık pencere boyutlandırmak için, pencerenin çevresindeki kenarlıklar ya da pencerenin köÅŸeleri kullanılır. Bu iÅŸlem için mouse imleci, kenarlıklardan birinin üzerine getirilerek sol düÄŸme basılı tutulur. Pencere istenen boyuta gelene kadar mouse sürüklenir ve mouse'un düÄŸmesi bırakılır.
Bazı durumlarda aynı anda birden fazla pencere açık olabilir. Bu durumda, o anda gerekli olmayan bir pencere, daha sonra kullanılmak üzere beklemeye alınabilir. Bu iÅŸleme Simge Durumunda Küçült denir. Bu iÅŸlem için, pencerenin saÄŸ üst köÅŸesindeki alt tire ( _ ) iÅŸareti tıklanır. Sonuçta pencerenin ekrandan aÅŸağı doÄŸru bir hareketle Görev ÇubuÄŸu üzerine yerleÅŸmesi gözlenir. Pencere tekrar açılmak istendiÄŸinde Görev ÇubuÄŸu üzerindeki ilgili iÅŸaret tıklanır. Bu iÅŸleme de Önceki Boyut denir.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Pencerenin ekranın tamamında tek başına görülmesi de istenebilir. Bu durumda ilgili pencerenin saÄŸ üst köÅŸesindeki kare (â–¡) iÅŸareti tıklanır. Bu iÅŸleme Ekranı Kapla adı verilir. Ekranı kaplamış olan pencereyi eski haline getirmek için aynı iÅŸaret tekrar tıklanır.
Bir pencere içindeki elemanların tümü görülemeyecek kadar fazla sayıda ise, bir baÅŸka ifade ile pencere içindeki elemanları gösterecek kadar büyük deÄŸilse, pencerenin sağında dikey veya duruma göre altında yatay Kaydırma ÇubuÄŸu ortaya çıkar. Kaydırma iÅŸlemi, kaydırma çubuÄŸu üzerinde yer alan kaydırma kutusu ya da kaydırma okları kullanılarak yapılır. Kaydırma kutusu, kaydırma çubuÄŸu üzerinde yer alan, dörtgen ÅŸeklindeki yapıdır.
Bazı durumlarda iÅŸlem yapabilmek için Windows ile iletiÅŸim kurmak amacıyla, iletiÅŸim kutuları ortaya çıkar. İletiÅŸim kutularında klavye yardımıyla bilgilerin girileceÄŸi alanlar ve bilgilerin onaylanacağı Tamam ve İptal düÄŸmeleri bulunur.
​


Windows'da Klasör ve Dosya...
İlgili bölümde anlatıldığı üzere, bilgisayar kullanımında en önemli faktörler klasör ve dosyalardır. Klasörler sadece diÄŸer klasör ve dosyaları içinde barındırma görevi görürken, dosyalar bilgisayarda akla gelen her ÅŸeyi yapan elemanlardır.
​
Bilgisayar sisteminin yer aldığı Harddisk üzerindeki ana dizin C:\ olarak adlandırılan sürücüdür. Bunun altından baÅŸlamak üzere bir aÄŸaç sistemi vardır. Bu aÄŸaç sisteminin dalları klasörler, meyveleri ise dosyalardır. Her klasörün altında baÅŸka klasörler hatta onlarında altında alt klasörler olabilir. Aynı soy aÄŸacı sisteminde olduÄŸu gibi… Dosyalar ise ana dizinden baÅŸlamak üzere klasörlerin içinde yer alırlar.
​
Klasör OluÅŸturma
Klasör oluÅŸturmanın amacı, aynı türdeki klasör ve/veya dosyaları bir araya toplayarak, diÄŸerlerinden ayırt etmek ve onlara kolay ulaÅŸmayı saÄŸlamaktır. Kullanıcı; sürücü, diÄŸer bir klasör ya da Masaüstü’ne klasör oluÅŸturabilir. Yeni klasör oluÅŸturmanın aÅŸamaları aÅŸağıda verilmiÅŸtir:
1. Klasör oluÅŸturulmak istenen sürücü ya da klasör içinde iken pencerenin sol üst köÅŸesindeki Dosya menüsünden ya da saÄŸ mouse tuÅŸu ile açılan menüden Yeni ardından da Klasör seçeneÄŸi iÅŸaretlenir.
2. Klasör içinde bulunduÄŸu pencerede oluÅŸacaktır. Klasörün adı Klavye yardımıyla yazılır ve ENTER tuÅŸuna basılır.
​
(Detaylı ve görsel bilgi için uygulama derslerini takip ediniz…)
​
Dosya OluÅŸturma
Klasör oluÅŸturma iÅŸlemi gibi bir dosya oluÅŸturma iÅŸlemi yoktur. Yani, dosyalar o kadar kolay oluÅŸturulamazlar. Zaten kullanıcılar tarafından oluÅŸturulan dosyalar, Belge tipi dosyalardır. Dosya oluÅŸturulurken mutlaka bir programın kullanılıyor olması gerekir. DiÄŸer bir ifade ile kullanıcıların oluÅŸturabileceÄŸi dosyalar, kullandıkları programlar altında kaydettikleri yapılardır. ÖrneÄŸin, bir yazı yazma programında yazılan mektup kaydedildiÄŸi zaman bir Belge dosyası olarak oluÅŸmuÅŸ olur.
(Detaylı ve görsel bilgi için uygulama derslerini takip ediniz…)
Klasör ve Dosya Adını DeÄŸiÅŸtirme
Dosya ve klasörlerin, her nesnede olduÄŸu gibi ayırt edicilik özelliÄŸi açısından birer adı vardır. Bunun yanı sıra her dosyanın türünü belirten bir de uzantısı bulunmaktadır. ÖrneÄŸin, Hesap Makinesi programını ele alalım. Bu program dosyasının adı Calc, uzantısı ise exe’dir. Burada dosyanın adı dosyayı diÄŸer dosyalardan ayırt etmeye yardımcı olurken, uzantısı ise bu dosyanın bir program dosyası olduÄŸunu göstermektedir.
Mevcut klasör veya dosyanın adı deÄŸiÅŸtirilmek istenirse, öncelikle bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Birincisi, dosya için dosyanın adı ile uzantısının farklı deÄŸerler olduÄŸu göz ardı edilmemelidir. İkincisi, eÄŸer ileri seviye dosya bilgisine sahip deÄŸilseniz, belge tipi dosyalar dışındaki dosyaların adını ve uzantısını deÄŸiÅŸtirmeyiniz. Üçüncüsü, hakkında fikir sahibi olmadığınız hiçbir klasör ya da dosyanın adını dahi deÄŸiÅŸtirmeyiniz.
Bir klasör ya da dosyanın adını deÄŸiÅŸtirmek için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri aÅŸağıda açıklanmaktadır:
1. Adı deÄŸiÅŸtirilmek istenen klasör ya da dosyanın bulunduÄŸu klasör pencere olarak açılır.
2. Adı deÄŸiÅŸtirilmek istenen klasör ya da dosya saÄŸ mouse tuÅŸu ile seçilir.
3. Açılan menüden Ad DeÄŸiÅŸtir komutu verilir. Böylece klasör ya da dosyanın adı klavyeden müdahale edilebilir hale gelecektir.
4. Klasör ya da dosyaya verilecek yeni ad yazılır ve ENTER tuÅŸuna basılır.
​
(Detaylı ve görsel bilgi için uygulama derslerini takip ediniz…)
Klasör ve Dosya Kopyalama
ÇeÅŸitli durumlar sonucu, bazı klasör ya da dosyaların birer kopyasına ihtiyaç olabilir. Bunun için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri aÅŸağıda açıklanmaktadır:
1. Kopyalanmak istenen klasör ya da dosyanın bulunduÄŸu klasör pencere olarak açılır.
2. Kopyalanmak istenen klasör ya da dosya seçilir. (EÄŸer klasör veya dosya sayısı birden fazla ise hepsi birlikte seçilir. Birlikte seçim iÅŸlemi için, seçim sırasında SHIFT ya da CTRL tuÅŸlarına basılı tutarak seçim yapılır.)
3. Klavyeden CTRL+C tuÅŸlarına basılır. Böylece seçili olan klasör ya da dosya hafızaya atılmış olur.
4. Klasör ya da dosyanın kopyalanacağı sürücü veya klasör açılır.
5. Klavyeden CTRL+V tuşlarına basılır.
​
(Detaylı ve görsel bilgi için uygulama derslerini takip ediniz…)
Klasör ve Dosya Taşıma
Önemli Uyarı; Hakkında fikir sahibi olmadığınız klasör ve dosyaları kesinlikle taşımayınız.
Zaman zaman bazı dosya ya da klasörlerin yerinin deÄŸiÅŸtirilmesi gerekebilir. Bunun için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri aÅŸağıda açıklanmaktadır:
1. Taşınmak istenen klasör ya da dosyanın bulunduÄŸu klasör pencere olarak açılır.
2. Taşınmak istenen klasör ya da dosya seçilir. (EÄŸer klasör veya dosya sayısı birden fazla ise hepsi birlikte seçilir. Birlikte seçim iÅŸlemi için, seçim sırasında SHIFT ya da CTRL tuÅŸlarına basılı tutarak seçim yapılır.)
3. SaÄŸ mouse menüsünden Kes komutu verilir. Böylece seçili olan klasör ya da dosya hafızaya atılmış olur.
4. Klasör ya da dosyanın kopyalanacağı sürücü veya klasör açılır.
5. SaÄŸ mouse menüsünden Yapıştır komutu verilir.
(Detaylı ve görsel bilgi için uygulama derslerini takip ediniz…)
​
Klasör ve Dosya Silme
Önemli Uyarı; Hakkında fikir sahibi olmadığınız klasör ve dosyaları kesinlikle silmeyiniz.
Artık gerekli olmayan klasör ya da dosyaların gereksiz yere alan kaplamamaları için silinmesi gerekir. Bir klasör ya da dosyayı silmek için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri aÅŸağıda açıklanmaktadır:
1. Silinmek istenen klasör ya da dosyanın bulunduÄŸu klasör pencere olarak açılır.
2. Silinmek istenen klasör ya da dosya seçilir. (EÄŸer klasör veya dosya sayısı birden fazla ise hepsi birlikte seçilir. Birlikte seçim iÅŸlemi için, seçim sırasında SHIFT ya da CTRL tuÅŸlarına basılı tutarak seçim yapılır.)
3. Dosya menüsünden Sil komutu verilir ya da klavyeden Delete tuÅŸuna basılır. Böylece seçili olan klasör ya da dosya bir uyarı mesajından sonra Geri DönüÅŸüm Kutusuna atılmış olur. Bu durumda dosya halen alan kaplamaktadır. Bu sebeple zaman zaman Geri DönüÅŸüm Kutusunu boÅŸaltılması gerekir.
​
(Detaylı ve görsel bilgi için uygulama derslerini takip ediniz…)
​
​




Dosya OluÅŸturma...
AÅŸağıda örnek bir program kullanılarak anlatılan dosya oluÅŸturma iÅŸlemi hemen hemen her programda aynı ÅŸekilde gerçekleÅŸmektedir. Bu sebeple bu iÅŸleme dosya oluÅŸturma yerine Bir Belgeyi Kaydetme denmesi daha doÄŸru olacaktır.
Bir Program Kullanarak Bir Belgeyi Kaydetme
Not defteri programını kullanarak bir yazı yazdığınızı farz edelim. Bu iÅŸlem sonucunda yazdığınız yazıyı sonraki kullanımlar için saklamak istiyorsunuz. ÖrneÄŸin, yazıyı bugün tamamlayamadınız, yarın devam edeceksiniz. Bu amaçla, yazıyı yazmış olduÄŸumuz yere kadar kaydetmek durumundasınız. Ne yaparsınız? İşte bu sorunun cevabı, bir belge dosyası oluÅŸturma anlamına da gelen, dosyayı kaydetme olarak adlandırılır. Bu iÅŸlemin adımları aÅŸağıda verilmiÅŸtir:
1. Dosya menüsünden Kaydet komutu iÅŸaretlenir. (Dosya daha önceden kaydedilmemiÅŸ olduÄŸundan burada Kaydet ya da Farklı Kaydet komutları arasında hiçbir fark yoktur.)
2. Açılan Farklı Kaydet penceresinde Konum kutucuÄŸundan dosyanın nereye kaydedileceÄŸi belirlenir. Gerekirse buradaki açılır menü aracılığıyla dosyanın kaydedileceÄŸi yer deÄŸiÅŸtirilir. Bu yer herhangi bir baÅŸka klasör ya da sürücü olabilir. Ardından Dosya Adı kutucuÄŸuna dosyaya verilecek ad yazılır.
3. Son olarak Kaydet düÄŸmesine tıklanır. Böylece yazılan yazı verilen ad ile belirtilen sürücü ve klasör içine bir belge olarak oluÅŸturulmuÅŸ olur.
Herhangi bir programda bir dosyayı oluşturma sırasında dosyaya ad verirken bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:
a. Dosyaya verilecek ad, dosyanın kaydedildiÄŸi klasör ya da sürücüde bulunan dosyalardan birinin adı ile aynı olmamalıdır. Bu sebeple her dosyaya özgün bir ad verilmelidir.
b. Dosyaya, dosyanın içeriÄŸini anlatan, dosyayı diÄŸer dosyalardan ayırt etmeyi saÄŸlayıcı, anlamlı bir ad verilmelidir.
c. Dosyaya ad verirken çok uzun ifadeler kullanılmamalıdır.
d. Dosyaya verilecek ad içinde noktalama iÅŸaretleri ve simge tarzı karakterlerin bulunmamasında yarar vardır.
​
​
Herhangi bir dosya hakkında detaylı bilgi almak ve bazı niteliklerini deÄŸiÅŸtirmek istenirse, mouse imleci ilgili dosyanın üzerinde iken saÄŸ tuÅŸ tıklanır ve menüden Özellikler seçeneÄŸi iÅŸaretlenir. Bu iÅŸlem sonucunda açılan pencerede dosyanın adı, türü, konumu, boyutu, oluÅŸturulma ve deÄŸiÅŸtirilme tarih ve saatleri ile diÄŸer nitelikleri gözlenebilir. Öznitelikler baÅŸlığı altındaki dosya nitelikleri istenirse deÄŸiÅŸtirilebilir. Bu niteliklerin önemli olanları aÅŸağıda açıklanmıştır:
Salt Okunur: Bu niteliÄŸi iÅŸaretli dosyalar, sadece açılıp incelenebilen dosyalardır. Bu dosyaların içeriÄŸi silinip, deÄŸiÅŸtirilemez.
Gizli: BulunduÄŸu klasör içinde görünmesi istenmeyen dosyalar için bu niteliÄŸin devreye sokulması gerekir..
Sistem: İşletim sisteminin dosyaları bu niteliğe sahip olarak işaretlidir.
​
Dosya Hakkında Bilgi Edinme...


Sürücüler Arası Bilgi Transferi...
Bir Klasör ya da Dosyanın Kopyasının BaÅŸka Bir Depolama Aracına Transfer Edilmesi; Zaman zaman bilgisayarlar arası dosya transferi için ya da bilgilerin yedeklenmesi amacıyla taşınabilir bilgi depolama ünitelerinden yararlanılır. Bunun için harddiskte bulunan dosyaların ilgili üniteye aktarılması gerekir. Ünite olarak anlatılmak istenen bir flashdisk ya da harici harddisktir. Bu iÅŸlem için deÄŸiÅŸik bir çok yol vardır. Bu yollardan bir tanesi örnek olarak aÅŸağıda anlatılmaktadır:
1. İlk olarak dosyaların yükleneceÄŸi ünite, bilgisayara takılır. Günümüzde taşınabilir bilgi depolama ünitelerinin takıldığı yere USB giriÅŸi adı verilmektedir.
2. Transfer edilmek istenen klasör veya dosyanın üzerinde mouse'un saÄŸ tuÅŸu tıklanır.
3. Açılan menüden Gönder seçeneÄŸi, alt menüden de ilgili ünite iÅŸaretlenir.
4. Belirli bir süre sonunda, klasör veya dosyanın bir kopyası ilgili üniteye aktarılmış olacaktır.
5. Artık kopyalanan bilgiler bir başka bilgisayara transfer edilebilir.
Önemli bir uyarı, hiç bir zaman iÅŸlemlerinizi dosya ya da klasörlerin asılları için yapmayınız. Mutlaka bir kopyasını harddiske aktararak, harddiskteki kopya üzerinde çalışınız. Çünkü, bilgi depolama üniteleri her an bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduÄŸundan, bilgilerinizi kaybetme riski bulunmaktadır. GerektiÄŸinde dosya üzerinde yaptığınız deÄŸiÅŸiklikleri tekrar ilgili bilgi depolama ünitesine transfer edersiniz. Kısacası, bilgi depolama ünitelerini sadece bilgi transferi veya yedek alma amacı için kullanınız. Her dosyanızın aslı mutlaka ve mutlaka harddiskinizde bulunsun.
​
Bilgi Depolama Ünitesinde Bulunan Klasör ya da Dosyanın Harddiske Kopyalanması; Yukarıdaki tavsiye niteliÄŸindeki önemli uyarıdan sonra, taşınabilir bilgi depolama ünitesinde bulunan bir bilginin harddiske nasıl aktarılacağını bir çok yöntem içinden biriyle açıklayalım:
1. İlk olarak dosyaların bulunduÄŸu bilgi depolama ünitesi USB giriÅŸine takılır.
2. Bilgisayarım simgesi ve ardından ilgili bilgi depolama ünitesinin simgesi çift tıklanır.
3. Açılan pencereden istenen klasör ya da dosya, mouse ile harddiskteki bir klasöre ya da masaüstüne sürüklenir.
4. Belirli bir süre sonunda, ilgili klasör ya da dosyanın kopyası harddiske aktarılmış olacaktır.
5. Artık aktarılan klasör ya da dosya harddiskin içinde istenen yere taşınabilir.
​


